Składniki:
- 1 butelka gotowego zakwasu (żurek śląski)
- 0,5 kg kiełbasy białej, zwyczajnej lub innej
- 30 dkg boczku wędzonego lub wędzonki
- 7 średnich ziemniaków
- 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- sól, pieprz, majeranek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Boczek gotujemy w wodzie ( na razie nie solimy). Następnie wyciągamy z wody, studzimy, i kroimy w kostkę i dajemy z powrotem do wody. Kiełbasę, obrane, surowe ziemniaki także kroimy w kostkę i wrzucam do zupy. Dodajemy włoszczyznę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy wody, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlewamy żurek i doprawiamy zupę solą i pieprzem ( należy uważać z solą, ponieważ boczek i kiełbasa są słone). Gotujemy. Następnie dodajemy chrzan. Mąkę mieszamy dokładnie z mlekiem i dodajemy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy majeranek. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna można dodać około 2 łyżek cukru. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki. Zupę nalewamy do miseczek lub na talerz i do każdej porcji wkładamy po dwie ćwiartki jajka.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu szybkiegotowanie.manifo.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz