czwartek, 9 lutego 2012

Pstrąg z patelni z jęczmiennym risotto

Składniki:
Kasza
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone na plasterki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka, gorącego
  •  8 zielonych szparagów, pokrojonych na 1 ½cm kawałki
Pstrąg
  • 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 2 całe pstrągi, (po ok. 1/2kg), wypatroszone
Przygotowanie:
 Zacznij od kaszy. Rozgrzej rondel o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek oraz cebulę i podduś aż cebula zmięknie i zacznie się przypiekać. Dodaj czosnek i podduś jeszcze przez chwilę. Dodaj kaszę i obtocz ją dokładnie w oliwie. Duś mieszając przez 3-4 minuty. Kasza się podpraży, przez co zyska na smaku. Dodaj liście laurowe i stale mieszając, zacznij powoli dodawać bulion. Kiedy jedna porcja zostanie wchłonięta – dodaj kolejną, po jednej chochli. Cały czas mieszaj aż kasza będzie miękka, potrwa to około 30 minut. Jeżeli wcześniej skończy ci się bulion, możesz dodać wody. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj szparagi i wymieszaj. Przykryj pokrywką i zdejmij z ognia na czas, kiedy będziesz się zajmować pstrągiem. W tym czasie szparagi dojdą. Weź się za pstrąga. Postaw patelnię na średnim ogniu i podsmaż na niej boczek. Kiedy wytopi się tłuszcz, a boczek zamieni się w skwarki, wyjmij je i odłóż do innego dania. Obtocz ryby w mące i oprósz solą i pieprzem. Smaż na tłuszczu z boczku, na średnim ogniu, po 8 minut z każdej strony. Oczywiście możesz usmażyć pstrągi na oleju roślinnym. Może to i zdrowsze, ale dużo mniej smaczne.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz