czwartek, 9 lutego 2012

Kokosanki



Składniki:
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 ½ szklanki wiórków kokosowych
  • olej do nasmarowania pergaminu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj trzepaczką białka, ekstrakt waniliowy, cukier i gałkę muszkatołową. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Zwilż ręce wodą i nakładaj spore łyżki masy na blachę wyłożoną lekko nasmarowanym olejem pergaminem do pieczenia. Możesz zostawić ciastka takie, jakie się nałożą, ale możesz też trochę je rozgnieść i uformować. Pomiędzy ciastkami zostaw jakieś 2 cm przerwy. Kiedy już nałożysz wszystkie wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złoto-brązowe. Gotowe są w miarę twarde, ale mają lekko miękkawy środek. Po wyjęciu z piekarnika mogą się trochę kruszyć, ale kiedy ostygną będą bardziej trwałe. Okaż cierpliwość.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz