czwartek, 9 lutego 2012

Deser walentynkowy


Składniki:
  • Na galaretkę malinową:
  • 300g mrożonych malin
  • 100g cukru
  • 30g żelatyny
Na mus z białej czekolady:
  • 400g białej czekolady
  • 200ml + 400ml śmietany 36%
  • 4 żółtka
  • 80g cukru
  • 40g żelatyny
Przepis pochodzi z programu "Kwestia smaku" z odcinka, w którym gościem był Andrzej Polan.
Ja jednak do mojego musu z białej czekolady użyłam połowy składników z tych, które podaję.

Wykonanie galaretki:

Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody. Wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Następnie zrobić jej kąpiel wodną (szklaneczkę, w której trzymamy napęczniałą żelatynę wkładamy do gotującej się na małym ogniu wody) do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Przelać ją do większego garnka. Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i zagotować (niedługo!). Następnie przetrzeć maliny przez gęste sitko, tak, aby oddzielić pestki. Otrzymany przecier dodajemy do naszej żelatyny energicznie mieszając. Tak powstałą galaretkę przelać do pucharków.

Wykonanie musu z białej czekolady:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i poczekać aż napęcznieje.
W osobnym garnku zagotować 200ml śmietany i dodać do niej napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Następnie przelać tą gorącą masę do naczynia z ubitymi żółtkami. Do wszystkiego dodać rozpuszczoną czekoladę. W osobnym garnku ubić 400ml śmietany (nie na sztywno! Wystarczy dobrze ją napowietrzyć wtedy będzie lepiej się mieszać) i dodać do masy czekoladowej.

Do pucharków z galaretką nalewamy mus czekoladowy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Można po zastygnięciu udekorować truskawkami i miętą.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz