Składniki:
- Na galaretkę malinową:
- 300g mrożonych malin
- 100g cukru
- 30g żelatyny
Na mus z białej czekolady:
- 400g białej czekolady
- 200ml + 400ml śmietany 36%
- 4 żółtka
- 80g cukru
- 40g żelatyny
Ja jednak do mojego musu z białej czekolady użyłam połowy składników z tych, które podaję.
Wykonanie galaretki:
Żelatynę zalać niedużą ilością zimnej wody. Wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Następnie zrobić jej kąpiel wodną (szklaneczkę, w której trzymamy napęczniałą żelatynę wkładamy do gotującej się na małym ogniu wody) do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Przelać ją do większego garnka. Rozmrożone maliny wymieszać z cukrem i zagotować (niedługo!). Następnie przetrzeć maliny przez gęste sitko, tak, aby oddzielić pestki. Otrzymany przecier dodajemy do naszej żelatyny energicznie mieszając. Tak powstałą galaretkę przelać do pucharków.
Wykonanie musu z białej czekolady:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i poczekać aż napęcznieje.
W osobnym garnku zagotować 200ml śmietany i dodać do niej napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Następnie przelać tą gorącą masę do naczynia z ubitymi żółtkami. Do wszystkiego dodać rozpuszczoną czekoladę. W osobnym garnku ubić 400ml śmietany (nie na sztywno! Wystarczy dobrze ją napowietrzyć wtedy będzie lepiej się mieszać) i dodać do masy czekoladowej.
Do pucharków z galaretką nalewamy mus czekoladowy. Wkładamy na godzinę do lodówki. Można po zastygnięciu udekorować truskawkami i miętą.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz