Składniki
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
- 2 szklanki cukru (250 g)
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki kakao
- 110 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml wódki lub rumu
- 10 dag rodzynek
Masło, cukier, kakao i wodę zagotować.
Odlać pół szklanki na polewę, resztę przestudzić.
Do chłodnej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać alkohol i wymieszać.
Ostrożnie połączyć z ubitą pianą z białek oraz rodzynkami obtoczonymi w mące.
Piec około godziny w 180-200 stopniach w dwóch małych lub jednej dużej keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Na zdjęciu murzynek w wersji ekspresowej - bez ubijania piany z białek.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz