czwartek, 9 lutego 2012

Ciastka z karmelizowanymi jabłkami



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 średnie jabłka
3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: 
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Na rozgrzaną patelnię kładziemy jabłka i dodajemy cukier, smażymy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy cynamon i jeszcze chwilkę podsmażamy. Jabłka studzimy. Ciasto kroimy na sześć części (kwadraty, prostokąty). Na pokrojone ciasto nakładamy przesmażne jabłka i sklejamy boki ( tworzymy trójkaty). Ciastka wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( powinny mieć złoty kolor).Upieczone, gorące ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Są wyborne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu szybkiegotowanie.manifo.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz