czwartek, 9 lutego 2012

Chińskie ciasteczka z wróżbą


Składniki:
  • 120 g miękkiego masła
  • białko 3 jaj
  • 1 szklanka cukru-pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu gwiazdkowatego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  •  karteczki z wróżbami o wymiarach 1,5 cm x 3 cm
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką pierwsze 6 składników. Dodaj mąkę, wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Spryskaj blachę olejem w sprayu albo wyłóż ją papierem do pieczenia. Nałóż na nią łyżeczkę ciasta i rozprowadź cienką warstewką, aż powstanie koło o średnicy 10 cm. Smaż 3-5 min, aż ciasto zezłoci się na krawędzi. Wyjmij z piekarnika i – póki jest gorące – połóż pośrodku karteczkę z wróżbą. Ostrożnie złóż koło na pół i jednocześnie połącz końce średnicy, wyginając ciasteczko w kształt odwróconego U. Odłóż ciasteczko, żeby wystygło. Powtarzaj powyższe czynności, aż wszystkie ciastka będą gotowe.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz