czwartek, 9 lutego 2012

Chleby na późne śniadanie

Z szynką parmeńską, serem i bazylią

Składniki:
  • porcja ciasta na chleb 
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej
  • 8 dużych jajek, ugotowanych na twardo i obranych
  • 400g startego sera, (różne rodzaje, może być mozzarella, parmezan, itd.)
  • 2 garści świeżej bazylii, porwane
  • suszone pomidory (ew. pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • gałązka rozmarynu
  •  sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto jak w przepisie na Chleb (odc. 2). Podsypując mąką rozwałkuj je tak, aby powstał prostokąt o szerokości jakiś 20 cm i długości około metra. Wzdłuż całej długości ciasta, na środku, ułóż plasterki szynki parmeńskiej, jajka, ser, bazylię i pomidory. Pokrop nadzienie oliwą i dopraw solą i pieprzem. Unieś brzeg ciasta i zwiń je, tak, żeby nadzienie było w środku. Następnie połącz końce tworząc coś w rodzaju obwarzanka. Ostrożnie przenieś na posypaną mąką blachę. Posmaruj z wierzchu oliwą i posyp oderwanymi listkami rozmarynu i pozostaw do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 35 minut. Można jeść od razu po upieczeniu, albo zabrać na piknik.



Na słodko

Składniki:
  • porcja ciasta na chleb (patrz przepis na Foccacię z odc. 2)
  • słoik kremu czekoladowego
  • 2 banany
  • orzechy laskowe, łuskane
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto jak w poprzednim przepisie. Na środku rozsmaruj krem czekoladowy, następnie rozłóż pokrojone w plasterki banany i posyp orzechami laskowymi. Zawiń ciasto jak roladę i zwiń „w ślimaka”. Z wierzchu nasmaruj oliwą i posyp orzechami. Takie ciasto nie musi rosnąć, więc od razu wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 35 minut.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz