czwartek, 9 lutego 2012

Azjatycki gulasz


Składniki
  • 500 g miesa (jakie kto lubi)
  • Marynada:
  • 2 lyzki miodu
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego
  • 2 lyzki sosu soja
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 1 lyzeczka chili w proszku
  • 1 lyzeczka zmielonego anyzku gwiazdkowego
  • olej do smazenia
  • 0,5 szklanki (125 ml) bialego wina
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 2 lyzeczki vegety
  • sol, pieprz
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 lyzki maki
  • 160 g makaronu ryzowego
  • 1/2 papryki
  • 150 g pieczarek
  • Przyprawy azjatyckiej
Przygotowanie:
Mieso pokroic w kostke i dobrze wymieszac z przygotowana marynada - odstawic na 2 godziny do lodowki aby sie przegryzlo. Rozgrzac patelnie, wlac olej (2 lyzki) i podsmazyc mieso. Zalac bialym winem, dodac wody, vegete i przyprawy - gotowac az zmieknie mieso. W mleku rozpuszczamy make i zabielamy gulasz. Po zabieleniu jeszcze troche podgotowac aby sosik nie mial macznego smaku. Ewentualnie jeszcze przyprawic do smaku... Papryke z pieczarkami, myjemy, kroimy w plasterki i podsmazamy na patelni. Makaron ugotowac, odcedzic i wrzucic do patelni z warzywami, doprawic przyprawa azjatycka, dobrze wymieszac - gotowe

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz