- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 dkg masła
- pieprz, sól
Sos:
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki bulionu
- 10 dkg masła
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 10 gałązek rozmarynu
Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc lub zmielić, wyłożyć na stolnicę, dodać roztrzepane jajka, masło i mąkę, pieprz, sól i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałki, kroić kopytka ukośnie. Ugotować w osolonej wodzie (około 5 minut do momentu wypłynięcia).
Czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać bulion i chwilę gotować, dodać posiekany rozmaryn i gotować jeszcze z 5 minut. Na koniec dodać posiekane masło, wymieszać, polać kopytka sosem i posypać startym serem.
Artykuł pochodzi z serwisu gotuj-z-nami.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz