poniedziałek, 6 lutego 2012

Kopytka z rozmarynem

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 dkg masła
  • pieprz, sól
Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki bulionu
  • 10 dkg masła
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc lub zmielić, wyłożyć na stolnicę, dodać roztrzepane jajka, masło i mąkę, pieprz, sól i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować wałki, kroić kopytka ukośnie. Ugotować w osolonej wodzie (około 5 minut do momentu wypłynięcia).
Czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać bulion i chwilę gotować, dodać posiekany rozmaryn i gotować jeszcze z 5 minut. Na koniec dodać posiekane masło, wymieszać, polać kopytka sosem i posypać startym serem.

Artykuł pochodzi z serwisu gotuj-z-nami.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz