czwartek, 9 lutego 2012

Naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone

Naleśniki na słodko z serkiem mascarpone. Idealne na obiad, jak również na deser. Wyśmienicie smakują polane sosem czekoladowym.



Składniki:
Na 9 naleśników
Ciasto naleśnikowe:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • sól
  • słonina lub olej do smażenia
Nadzienie serowe:
  • 10 dag serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 125 ml śmietany 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
  • sos czekoladowy do deserów
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka miksujemy z kefirem. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wodę i dalej miksujemy. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut, żeby zgęstniało. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleko, a jeśli zbyt rzadkie - mąkę. Na patelni rozgrzewany tłuszcz i smażymy naleśniki. Nadzienie serowe: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy, a następnie śmietanę i ewentualnie kilka kropli soku z cytryny do smaku, Całość miksujemy na jednolitą masę. Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiekamy w piekarniku przez 5-10 minut w 200 stopniach. Podajemy polane sosem czekoladowym.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu tastefully.bloog.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz