Naleśniki na słodko z serkiem mascarpone. Idealne na obiad, jak również na deser. Wyśmienicie smakują polane sosem czekoladowym.
Składniki:
Na 9 naleśników
Ciasto naleśnikowe:
- 30 dag mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 250 ml wody
- 2 jajka
- sól
- słonina lub olej do smażenia
Nadzienie serowe:
- 10 dag serka mascarpone
- 2 żółtka
- 125 ml śmietany 18%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Dodatkowo:
- sos czekoladowy do deserów
Ciasto: Jajka miksujemy z kefirem. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wodę i dalej miksujemy. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut, żeby zgęstniało. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleko, a jeśli zbyt rzadkie - mąkę. Na patelni rozgrzewany tłuszcz i smażymy naleśniki. Nadzienie serowe: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy, a następnie śmietanę i ewentualnie kilka kropli soku z cytryny do smaku, Całość miksujemy na jednolitą masę. Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiekamy w piekarniku przez 5-10 minut w 200 stopniach. Podajemy polane sosem czekoladowym.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu tastefully.bloog.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz