środa, 8 lutego 2012

Paella z krewetkami i kurczakiem


Składniki:
  • 1400 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
  • 2 szczypty szafranu
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 90 ml oliwy z oliwek
  • 90 g kiełbasy chorizo pokrojonej w cienkie plastry (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 czerwone papryki (pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paski)
  • 300 g filetów żabnicy (lub innej ryby o spójnym mięsie) pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 4 udka z kurczaka (ze skórą i kością)
  • 6 mięsistych pomidorów (bez skóry) pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 450 g ryżu do paelli - odmiany Valencia, Calasparra lub Granza (można użyć ryżu do risotta)
  • 12 surowych krewetek
  • 50 g fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 cm kawałki)
  • 50 g zielonego groszku

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i usmaż kurczaka i kiełbaski, aż się zrumienią. Przełóż mięso na talerz i podsmaż cebulę, aż się zeszkli i lekko zezłości. Dodaj czosnek i smaż chwilę mieszając, aż zacznie pachnieć. Dodaj pomidory, rozgnieć je drewnianą łyżką, wymieszaj. Dodaj ryż, mięso, krewetki oraz paprykę, liście laurowe i rozmaryn i dolej wino. Gotuj na małym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Dolej szklankę bulionu i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, dolej kolejną szklankę i gotuj stale mieszając. Kiedy ryż zmięknie, przykryj patelnię i odstaw na 15 min, żeby paella „doszła”.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu jacobscreek.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz