środa, 8 lutego 2012

Grzanki z czosnkiem

Szybkie do przygotowania i przepyszne tosty czosnkowe, które pasują do każdego dania kuchni włoskiej. Roztopiona mozzarella nie jest obowiązkowa, ale smakuje pysznie!



Składniki:
ilość sztuk: 10 grzanek
  • 1 bochenek włoskiego chleba (można zastąpić zwykłym chlebem)
  • 5 łyżek (70 g) masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 115 g (1 szklanka) startego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
 Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”. Pokroić chleb na kromki grubości 2 do 3 cm. W małej misce wymieszać masło z oliwą, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Posmarować tym równomiernie pieczywo. Poukładać kromki chleba na blasze do pieczenia i piec przez 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Sprawdzać często, czy się nie przypalają. Wyjąć grzanki z piekarnika, posypać serem i z powrotem wstawić do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się lekko zarumieni i stopi. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu allrecipes.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz