Składniki:
ilość sztuk: 10 grzanek
- 1 bochenek włoskiego chleba (można zastąpić zwykłym chlebem)
- 5 łyżek (70 g) masła o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 115 g (1 szklanka) startego sera mozzarella
Nagrzać piekarnik włączając funkcję „ruszt” lub „grill”. Pokroić chleb na kromki grubości 2 do 3 cm. W małej misce wymieszać masło z oliwą, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Posmarować tym równomiernie pieczywo. Poukładać kromki chleba na blasze do pieczenia i piec przez 5 minut, aż lekko zbrązowieją. Sprawdzać często, czy się nie przypalają. Wyjąć grzanki z piekarnika, posypać serem i z powrotem wstawić do piekarnika na 2-3 minuty, aż ser się lekko zarumieni i stopi. Podawać natychmiast.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu allrecipes.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz