czwartek, 9 lutego 2012

Makaron ze szpinakiem





Składniki:
  • 1 paczka (o,5 kg) makaronu wstążki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kg szpinaku (najlepszy jest świeży, ale może być również mrożony-liście)
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1, 5 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  •  sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone (niezbyt drobno) liście szpinaku. Wodę z serkiem topionym gotujemy aż serek się rozpuści i dodajemy do kurczaka ze szpinakiem. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i dodajemy do gotującego się sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Gotowe danie dowolnie przybieramy (można do dekoracji wykorzystać surowe liście szpinaku, pomidora, natkę pietruszki itp). W mojej galerii pokazuję Ci ile daje ładne podanie potrawy. Można zaserwować najwykwintniejsze danie świata w byle jaki sposób i nie wzbudzi ono niczyjego zainteresowania, a można podać zwykłą kanapkę czy jajko sadzone z ziemniakami na ładnym talerzu, ubrane w niewielką dekorację a zachwyci ono niejednego.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu szybkiegotowanie.manifo.com

1 komentarz:

  1. Witam
    przepis wypróbowałem pychota
    w serwisie z którego pochodzi artykuł jest wiele innych ciekawych przepisów.Polecam

    hary

    OdpowiedzUsuń