czwartek, 9 lutego 2012

Gołąbki z niespodzianką



Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • kapusta włoska
  • 2 cebule
  • pól małego pora
  • kilka pieczarek
  • pół papryki czerwonej
  • sól pieprz i inne przyprawy do smaku
SOS:
  • koncentrat pomidorowy 
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa cielęca odtłuszczona
  • pietruszka (świeża lub suszona)
Przygotowanie: 
 Kapuste płuczemy z brudu. Sparzamy lub obgotowujemy (jak kto woli). Podsmażamy pieczarki. Mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku. Całkowity przygotowany farsz dzielimy na mniejsze kulki/części. Zawijamy w liście kapusty - ja odzielam sobie liście i moczę je we wrzątku- wyjmuje po kolei do ostatniego i jak zabraknie to znów zalewam wrzątkiem ( chodzi oto żeby liście były na tyle miękkie żeby ładnie zawijały mięsko). Przygotowane gołąbki wkładam do naczynia żaroodpornego-podlewam ciut wody....żeby nic nie przywarło do dna. Naczynie zamykam. Pod koniec można zdjąć pokrywę żeby nabrały trochę koloru. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180/200 *C. Piekę około 1-1,15 h. Można sprawdzać w międzyczasie.

Przygotowuje sosu
Koncentrat mieszam z pokrojonym czosnkiem i zagrzewam lekko....dodaje kostkę rosołową i uzupełniam wodą (w zależności jak ma być gęsty sos). Gotuje chwile. Jeśli smakowo coś mi brakuje dodaje inne przyprawy. Na koniec dodaje pietruszkę. Sos albo od razu zalewam w naczynie....albo polewam osobno upieczone wcześniej gołąbki.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz