Idealnie kruche ciasto, soczyste gruszki i bardzo waniliowy krem, to moja propozycja na tartę gruszkową. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 4 twarde gruszki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki masła
Krem:
- 40 g mąki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 180 ml śmietany 18%
- aromat waniliowy
Ciasto: Mąkę, cukier i pokrojone na kawałeczki masło szybko zagniatamy. Jajko roztrzepujemy, odkładamy łyżkę, a resztę łączymy z ciastem. Zagniatamy szybko, aż do połączenia składników, formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce godzinę, a w zamrażalniku około 10-15 minut, sprawdzając, żeby ciasto nie zamarzło, a tylko bardzo dobrze się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty łącznie z brzegami. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Smarujemy odłożonym jajkiem i pieczemy jeszcze 3 minuty. Nadzienie: Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier waniliowy i masło mieszamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy gruszki i szklimy na średnim ogniu.
Krem: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rozkłócone jajka i mieszamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i mieszając, wlewamy do masy jajecznej. Dodajemy do smaku parę kropel aromatu waniliowego. Gruszki układamy na cieście i zalewamy kremem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu tastefully.bloog.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz