środa, 8 lutego 2012

Zapiekanka mięsno warzywna


Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g kiełbasy
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g sera zółtego tartego
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  •  olej
Przygotowanie:
Kiełbasę i warzywa pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj czosnek, chwilę podduś i dodaj mięso mielone. Dodaj pomidory razem z sokiem i duś do momentu aż płyn odparuje i całość zgęstnieje. W tym czasie ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę i dodaj jajka oraz ser. Dopraw puree solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do uduszonego mięsa dodaj groszek, sól, pieprz i majeranek. Wyłoż wszystko do naczynia do zapiekania i wyszprycuj na to ziemniaki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st.C i piecz przez ok 1 godzinę.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz