czwartek, 9 lutego 2012

Ciasto czekoladowe


Składniki:
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 12 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 duże łyżki nutelli
  • 3 opakowania śmietan-fixów
  • 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 opakowanie herbatników typu petitki
  • tarta gorzka czekolada do posypania
  • mocny napar kawy do nasączania blatów biszkoptowych

Przygotowanie:
Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Przygotować masę czekoladową: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i usztywniaczami. Dodać serek, nutellę i wymieszać. Jeden płat ciasta nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć dżem porzeczkowy, ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować masę czekoladową (zostawić troszkę masy na wierzch). Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą. Rozsmarować resztkę masy czekoladowej, posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz