Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 duże łyżki nutelli
- 3 opakowania śmietan-fixów
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie herbatników typu petitki
- tarta gorzka czekolada do posypania
- mocny napar kawy do nasączania blatów biszkoptowych
Przygotowanie:
Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Przygotować masę czekoladową: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i usztywniaczami. Dodać serek, nutellę i wymieszać. Jeden płat ciasta nasączyć naparem z kawy. Wyłożyć dżem porzeczkowy, ułożyć herbatniki, następnie rozsmarować masę czekoladową (zostawić troszkę masy na wierzch). Przykryć drugim blatem i nasączyć kawą. Rozsmarować resztkę masy czekoladowej, posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz