piątek, 24 lutego 2012

Makaron Udon z kurczakiem z sezamem


Składniki:
Na dwie osoby:
  • 150g makaronu Udon
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Makaron Udon ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka pokroić w paski. Na suchej patelni teflonowej smażyć kurczaka, dodać pokrojone w zapałkę marchewkę i imbir, dodać 2-3 łyżki wody. Kiedy płyn wyparuje, dodać sezam, smażyć około 2-3 minuty. Połączyć ze sobą miód, ocet, sos sojowy, i olej sezamowy. Kiedy sezam się upraży, zdjąć kurczaka z ognia i wlać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać.
Dodać gorący makaron i znów wymieszać.
Podawać natychmiast, posypany szczypiorkiem.

Smacznego!

 Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz