czwartek, 9 lutego 2012

Mieszanka serów na słodko


Składniki:
  • 500 g różnych gatunków sera (Lubię mieszaninę gloucester, fety, serów pleśniowych, goudy i sera gruyere)
  • ⅓ szklanki pestek dyni
  • ⅓ szklanki ciemnych rodzynków
  • ⅓ szklanki miodu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • ¾ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól, w razie potrzeby
  • około 30 cienkich krakersów pszennych
  •  około 30 liści mięty
Przygotowanie:
Sery pokroić na kostkę o boku 1 cm lub pokruszyć do miski. Pestki dyni, od czasu do czasu mieszając, obrumienić na patelni przez 3-4 minuty na średnio ostrym ogniu. Przełożyć do serów. Dodać rodzynki, miód, sok z limonki i pieprz. Wymieszać, sprawdzić smak, w razie potrzeby dosolić (niektóre sery są bardzo słone).
Nałożyć niewielką ilość mieszanki na krakersy, przybrać listkiem mięty i podawać.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz