Składniki:
- 40 dag suszonych owoców
- kawałek skórki z cytryny i pomarańczy
- kawałek kory cynamonowej
- 4-5 goździków
- 15 dag cukru
Przygotowanie:
Owoce przekładamy do większego garnka i zalewamy je wodą tak, żeby woda je tylko przykryła i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc. Na drugi dzień do owoców dolewamy 2,5 litra wody, dodajemy 15 dag cukru, skórkę z cytryny, pomarańczy, kawałek kory cynamonowej i goździki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie, na małym ogniu gotujemy około pół godziny. Jeśli kompot jest zbyt słodki, to można dolać wody, a jeśli za mało, to dodać miodu. Kompot schładzamy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu tastefully.bloog.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz