czwartek, 9 lutego 2012

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszonych owoców jest bardzo smacznym dopełnieniem wigilijnych posiłków. U mnie w domu na wigilię jest zawsze i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Do kompotu używam suszonych śliwek, jabłek, moreli, rodzynek, daktyli, fig, a dodatek kory cynamonu, goździków, skórki z pomarańczy i cytryny sprawia, że kompot nabiera specyficznego aromatu i smaku.



Składniki:
  • 40 dag suszonych owoców
  • kawałek skórki z cytryny i pomarańczy
  • kawałek kory cynamonowej
  • 4-5 goździków
  • 15 dag cukru

Przygotowanie:
Owoce przekładamy do większego garnka i zalewamy je wodą tak, żeby woda je tylko przykryła i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc. Na drugi dzień do owoców dolewamy 2,5 litra wody, dodajemy 15 dag cukru, skórkę z cytryny, pomarańczy, kawałek kory cynamonowej i goździki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie, na małym ogniu gotujemy około pół godziny. Jeśli kompot jest zbyt słodki, to można dolać wody, a jeśli za mało, to dodać miodu. Kompot schładzamy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu tastefully.bloog.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz