czwartek, 9 lutego 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami


Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 30g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny (125g)
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1/2kg śliwek
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Podgrzać mleko, by było letnie. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i 1/4 szklanki mleka, wszystko połączyć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i rozmieszać z resztą letniego mleka. Margarynę stopić i odstawić.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, masę mleczno-jajeczną. Wszystko wyrabiać na gładkie ciasto, a w razie potrzeby dodać mąki, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na koniec dodać stopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia (podwojenia objętości). Śliwki umyć i odpestkować.
Kruszonka:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, margarynę i cynamon. Zagnieść tak, by powstała kruszonka.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ułożyć je na blaszce (ja użyłam blaszki 25x25cm) i rozciągnąć, aby miało równomierną grubość. Posmarować je rozmąconym jajem i ponakłuwać widelcem. Obłożyć przygotowanymi śliwkami i posypać kruszonką. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180oC i piec ciasto około godziny (sprawdzić patyczkiem). Gotowe ostudzone ciasto można polukrować.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu  wielkiezarcie.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz