Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 30g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny (125g)
- 2 jaja
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1/2kg śliwek
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Podgrzać mleko, by było letnie. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i 1/4 szklanki mleka, wszystko połączyć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym i rozmieszać z resztą letniego mleka. Margarynę stopić i odstawić.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, masę mleczno-jajeczną. Wszystko wyrabiać na gładkie ciasto, a w razie potrzeby dodać mąki, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na koniec dodać stopioną margarynę i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki i miski. Wyrobione ciasto posypać odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia (podwojenia objętości). Śliwki umyć i odpestkować.
Kruszonka:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, margarynę i cynamon. Zagnieść tak, by powstała kruszonka.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ułożyć je na blaszce (ja użyłam blaszki 25x25cm) i rozciągnąć, aby miało równomierną grubość. Posmarować je rozmąconym jajem i ponakłuwać widelcem. Obłożyć przygotowanymi śliwkami i posypać kruszonką. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180oC i piec ciasto około godziny (sprawdzić patyczkiem). Gotowe ostudzone ciasto można polukrować.
Smacznego!
Artykuł pochodzi z serwisu wielkiezarcie.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz