czwartek, 9 lutego 2012

Ciastka z zamrożonego masła

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 kostka masła, prosto z zamrażarki
  • 1 ½ szklanki mleka
  •  gruba sól i grubo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200° C. Wymieszaj dokładnie mąkę proszek do pieczenia i sól. Zetrzyj masło na grubej tarce i dodaj do mieszanki. Delikatnie wymieszaj palcami, aż masło będzie równo rozłożone.
Dodaj mleko i wymieszaj rączką drewnianej łyżki, aż uzyskasz gładkie ciasto. W miarę potrzeby możesz dodać więcej mleka. Rozwałkuj ręką na oprószonym mąką blacie, aż osiągniesz kształt grubej kiełbaski. Pokrój pod skosem na grube kromki, lub na takie kształty, które ci odpowiadają. Rozłóż na blasze do pieczenia i oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 15 minut, aż zrobią się złocisto-brązowe. Podawaj od razu, posmarowane zbrązowionym masłem.

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu kuchniaplus.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz